Imobiliare - Austria

Sezonul de iarnă care începe confirmă interesul din ce în ce mai mare pentru investiţiile în imobile austriece. Deci să rezumăm principalele informații şi tendinţe referitoare la investiţiile imobiliare în Austria.

Cum se achiziţionează un imobil

În momentul în care v-aţi ales imobilul corespunzător pe care doriţi să-l cumpăraţi, consultantul imobiliar, în colaborare cu notarul, vă pregătesc documentele pentru imobilul în cauză şi proiectul de contract de vânzare cumpărare. Se întâmplă destul de des ca înainte de semnarea contractului de vânzare-cumpărare să se semneze o aşa-zisă ofertă de cumpărare prin care ambele părţi - cumpărătorul şi vânzătorul - se obligă să realizeze transferul dreptului de proprietate într-un anumit termen. Cumpărătorul nu va plăti niciun avans la semnarea acesteia, însă îndeplinirea obligaţiilor poate fi forţată juridic de cealaltă parte. Contractul propriu-zis de vânzare-cumpărare se semnează pe loc, la notar. Propunerea de înregistrare a proprietarului în cadastrul imobiliar se depune după semnarea contractului şi înregistrarea de face deja până în cca. 2 – 4 săptămâni de la depunerea propunerii.

La realizarea achiziţiei, viitorul cumpărător trebuie să ţină cont de anumite taxe şi impozite uniforme aferente achiziţiei. Impozitul pe veniturile din transferul dreptului de proprietate imobiliară este de 3,5% preţul de achiziţie al imobilului (exclusiv preţurile dotărilor interioare). Tot cumpărătorul plăteşte şi cheltuielile aferente înregistrării proprietarului în cadastrul imobiliar, în valoare de 1% din preţul de achiziţie. Notarul facturează pentru serviciile sale cca. 2% (plus TVA) din preţul de achiziţie. În Austria, rolul notarului este de neînlocuit. Notarul pregăteşte contractul de vânzare-cumpărare şi garantează respectarea procedurilor de transfer al dreptului de proprietate. Plata preţului de achiziţie se realizează tot prin intermediul contului notarului.

Mai trebuie menţionat că sistemul de plăţi menţionat mai sus şi impozitele şi taxele aferente se raportează nu numai la imobilele mai vechi (second-hand), dar şi la construcţiile noi. Şi în cazul unei construcţii noi, tot notarii (sau firmele de avocatură) sunt garanţii transferului banilor. Banii nu sunt în contul dezvoltatorului ci sunt depuşi într-un cont neutru, astfel cumpărătorul are siguranţa unui transfer sigur al banilor. Din acest motiv, se întâmplă destul de ca dezvoltatorii austrieci să nu ofere garanţii bancare cumpărătorului. Impozitele şi taxele uniforme menţionate mai sus sunt valabile şi pentru construcţiile noi.

Imobiliare Austria

Piaţa imobiliară austriacă este interesantă pentru investitorii străini în primul rând datorită imobilelor aflate în apropierea staţiunilor de schi. În Austria se află mai multe regiuni renumite de schi – în multe dintre ele au avut loc campionate mondiale de schi şi sunt obiectivul turiştilor din toată lumea (mai bine zis, din Europa). Deci cumpărătorii îşi pot alege regiunea vizată în funcţie de preferinţele lor persoanele. Cele mai preferate sunt staţiunile din apropierea gheţarilor – pe de o parte aceste areale oferă excelente condiţii de sport, pe de altă parte există aici o posibilitate mai mare de întrebuinţare a imobilului pe toată perioada anului – fapt care în general înseamnă şi o valoare (şi un preţ) mai mare a imobilului. În ultimii ani, în apropierea

centrelor de schi au fost construite şi frumoase terenuri de golf cu privelişti către piscurile munţilor, existând aici şi alte posibilităţi de activităţi estivale (rafting, hiking ş.a.), toate acestea dând proprietarilor de imobile posibilitatea de întrebuinţare sau închiriere pe toată perioada anului.

Pentru exemplificare menţionăm câteva de imobile din ofertă:

Imobiliare Kaprun / Zell am See
- Kaprun, apartament second-hand, 39 m2, preţ 70,000 EUR
- Kaprun, apartament second-hand, 70 m2, preţ 195,000 EUR
- Kaprun, construcţie nouă, apartament, 59 m2, preţ 177.000 EUR
- Zell am See/Schuttdorf, apartament, 30 m2, preţ 65,000 EUR
- Zell am See, apartament second-hand, 92 m2, 198,000 EUR
- Kaprun, casă, 518 m2, preţ 480.000 EUR

Imobiliare Zillertal / Hintertux
- Finkenberg / Mayrhofen, apartament second-hand, 68 m2, preţ 168.000 EUR
- Koenigsleiten, apartament second-hand, 30 m2, preţ 62.500 EUR
- Vorderlanersbach, pensiune de familie, preţ 750.000 EUR
- Hochkrimml, construcţie nouă, casă, preţ 344.750 EUR

Imobiliare Schladming
- Schladming, apartament second-hand, 45 m2, preţ 165.000 EUR
- Ramsau Am Dachstein, apartament second-hand, 40 m2, preţ 87.400 EUR
- Schladming, casă cu patru apartamente, preţ: 720.000 EUR

Imobiliare Saalbach / Hinterglemm
- Saalbach, construcţie nouă, apartament, 78 m2, preţ 209.000 EUR
- Saalbach, apartament second-hand, 43 m2, preţ 85.000 EUR

Imobiliare Wildkogel
- Neukirchen, apartament second-hand, 50 m2, preţ 89.000 EUR
- Neukirchen, casă, 150 m2, preţ: 369.000 EUR

Bineînţeles că preţurile imobilelor concrete depind în principal de poziţionarea lor – în primul rând de apropierea faţă de pârtiile de schi, faţă de schi-busuri, de servicii ş.a. În majoritatea cazurilor imobilele second-hand sunt vândute inclusiv cu utilităţile interioare, calitatea inventarului reflectând astfel preţul final. Cele mai căutate sunt ampatamentele mici, de mărimea unei garsoniere, 1+1, sau 2+1, la o distanţă faţă de teleferice sau de schi-busuri care poate fi parcursă pe jos. Preţurile încep deja de la cca. 60,000 EUR, însă astfel de locuinţe sunt puţine şi cumpărătorul trebuie să aleagă cu grijă în această categorie de preţ. Destul de mare este oferta apartamentelor de calitate cu preţuri de la 80.000 până la 200.000 EUR. Acestea dispun de obicei de încăperi comune pentru păstrarea schiurilor şi de locuri de parcare (unele au şi saune şi piscine comune).

În Austria investesc persoane din multe ţări - germani, englezi, olandezi, polonezi, cehi, români, iar în domeniul imobilelor top class cel mai mult investesc ruşii şi bineînţeles austriecii. Acest interes dă proprietarilor de imobile mai bune condiţii prealabile pentru lichiditatea imobilului în cazul în care se hotărăsc să-l vândă - bineînţeles în cazul imobilelor de calitate.

Piaţa imobiliară austriacă este destul de bogată şi în ceea ce priveşte oportunităţile de investire în imobile comerciale. Cei interesaţi pot investi în achiziţionare de blocuri mai mici de apartamente, în pensiuni de mărimi medii cu capacitate de cca. 30 persoane şi cu restaurante proprii, dar şi în complexe de cazare şi hoteluri. Condiţiile legislative pentru investițiile în imobile comerciale sunt identice ca în cazul imobilelor rezidenţiale, însă trebuie ţinut cont de toate obligaţiile impuse pentru funcţionarea corespunzătoare a obiectivului.

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:

Hot tips | Avem pentru Dvs. Pregătit peste 6000 de imobiliare din toată lumea Ofertă completă

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: