Piața imobiliară din Franța: în 2018 și evoluția în viitor

În 2018 piața imobiliară din Franța înregistrează o nouă creștere a numărului de tranzacții și a prețului mediu, dar și un nivel scăzut al ratei de dobândă. Să ne uităm la statisticele detaliate și la evaluarea modului în care piața va evalua în viitor.

Anul 2018 a oferit un număr record de tranzacții imobiliare

În ceea ce privește numărul de vânzări, 2018 a fost un an record, înregistrându-se o creștere cu 3,1%, de până la 3,9% pe an. Acest lucru se datorează, probabil, ratei de dobândă care a scăzut la o valoare istorică, în jur de 1,5%. Conform asociației brokerilor imobiliari FNAIM, numărul total al proprietăților imobiliare vândute a fost de 965 000. Conform companiei Century 21, numărul de imobile de vacanță vândute a scăzut cu aproximativ 6 %, în timp ce vânzare de imobile ca investiții a crescut cu 25 %.

Evoluția prețurilor proprietăților imobiliare din Franța

Conform mai multor surse, prețurile medii din toată țara au crescut cu 0,9 până la 3,5 % (sursă: www.french-property.com). Au scăzut în trei regiuni, adică în Bretania (-0,5 %), Centre Val‐de‐Loire (-1,5 %) și Hauts‐de‐France (‐1,9 %). U crescut cel mai multe cresc în Noua Aquitania (7,5 %) și în Auvergne-Rhône-Alpes (5 %). Prețul mediu pe metrul pătrat a fost cel mai mare în regiunile Provence-Alpes-Côte d'Azur (3 582 EUR) și  Île-de-France (cu excepția Parisului, 3 303 EUR), cele mai mici fiind în regiunile Hauts-de-France (1 412 EUR) și Bourgogne-Franche-Comté (1 484 EUR) (sursă: www.french-property.com).

Imobilele mai vechi

Conform unui raport al Notaires de France, prețurile apartamentelor mai vechi din metropolele franceze au crescut trimestrial cel mai mult în al patrulea trimestru din 2018 (1,4 %). În aceeași perioadă, prețurile caselor vechi au crescut trimestrial cu 0,7 %, cu o creștere anuală de 2,6 %. Au fost încă mai mici comparativ cu punctul culminant atins de piața imobiliară în anul 2011.

Imobilele noi

La sfârșitul lui octombrie 2018, trimestrial s-au eliberat cu 1,4 % mai puține autorizații de lucru și erau cu 3.6 % mai puține proiecte în construcție. Oferta de case noi a fost cu 14,2 mai scăzută decât în anul anterior, reprezentând aproximativ 22 000 de unități.  Prețurile apartamentelor cresc (în trimestrul trei 2018 cu 3 % față de anul precedent), în timp ce prețurile caselor de familie scad (o scădere de 3,5 % pentru aceeași perioadă) (sursă: Notaires de France).

Perspective ale pieței imobiliare franceze

Prețurile au crescut trei ani la rând, însă această creștere încetinește. Un impact negativ asupra pieței imobiliare ar putea să-l aibă mișcare de protest "vestele galbene”. Din cauza multor factori externi, cum ar fi astfel de mișcări sau pozițiile guvernului, este foarte greu de presupus cum va evolua piața imobiliară. Ratele dobânzilor sunt încă mici, prețurile cresc și piața este foarte activă și nu prezintă semne de tensiune. Cu toate acestea, se pare că numărul total de vânzări a ajuns la punctul culminant și nu credem că până la sfârșitul anului va depăși granița de 1 milion.

Vă gândiți să achiziționați un imobil în Franța? Vă rugăm să ne contactați. Vom fi bucuroși să vă ajutăm.

Foto: Mapics / Shutterstock

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:

Hot tips | Avem pentru Dvs. Pregătit peste 6000 de imobiliare din toată lumea Ofertă completă

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: