Preţurile imobilelor din Austria sunt în continuă creştere

Viena prosperă marcant. Turismul este în floare şi oraşul este frumos de la sine. Însă aceasta nu explică de ce piaţa imobiliară din Austria este permanent în creştere în ultimii ani, când celelalte ţări europene au înregistrat ulterior şi căderi bruşte.

Din datele Băncii Naţionale a Austriei rezultă că în Viena indexul preţurilor proprietăţilor imobiliare rezidenţiale a crescut în decursul ultimului an, până la sfârşitul primului trimestru, cu 9,6 la sută (după deducerea inflaţiei cu 6,9%). În ceea ce priveşte exclusiv primul trimestru, preţurile din Viena au crescut cu 4,3 % (respectiv cu 3,9 % după deducerea inflaţiei).

În aceeaşi situaţie se află şi restul Austriei, preţurile crescând tot la fel de brusc. În total pe Austria (fără Viena), preţurile au crescut cu 11 % (respectiv cu 8,3 %) în decursul anului, până la sfârşitul trimestrului unu. Comparativ cu anul precedent, prețurile au crescut în primul trimestru cu 8,5 % (8,2 % după deducerea inflaţiei), în ultimul trimestru din 2011 cu 1,2 %, în al treilea trimestru cu 4,1%, în timp ce în al doilea scăzuseră cu 2,9%. De când a fost implementat acest index, din 2000, preţurile imobilelor din Austria sunt în continuă creştere.

Preţurile caselor din Viena cresc constant din al treilea trimestru din 2004. În districtul unu, unde se află centrul istoric al oraşului, preţurile au trecut de cota dublă în ultimii ani. Din primul trimestru al lui 2005 până în primul trimestru din 2012, preţurile din Viena au crescut cu 67 % (cu 45 % după deducerea inflaţiei). În restul ţării această creştere a fost de 33 % (respectiv 16 %).

Diferenţa dintre capitală şi restul ţării se poate datora faptului că în centrul Vinei construcţia unor clădiri noi este dificilă. Însă un alt motiv îl reprezintă şi faptul că Viena a devenit din ce în ce mai interesantă pentru investitorii străini, aici acumulându-se finanţe din ţări cu economii în dezvoltare, mai ales din Rusia. Astfel, Viena s-a raliat unor alte metropole preferate, cum ar fi Londra şi Paris.

Comparativ cu alte oraşe mari, Viena este relativ mică. A reuşit să se dezvolte într-un oraş administrativ, neobişnuit fiind şi faptul că 70 % din imobilele din centru sunt deţinute de diferite instituţii, companii sau bănci.

Se aşteaptă ca preţurile să crească continuu pe parcursul anului, în ciuda recesiunii economice estimate, cauzate de criza din zona euro. Preţurile mai mari generează într-o oarecare măsură o creştere a cererii şi o ofertă foarte restrânsă. Se caută mai ales apartamente mari, cu suprafeţe utile de cel puţin 100 metri pătraţi.

Din punct de vedere al imobilelor închiriate, Viena este pe locul unu în lume, în 2007 reprezentând 72,2 %. Pe totalul Austriei, imobilele închiriate reprezintă aproximativ 58 %. Preţurile chiriilor s-a menţinut în ultimii ani la un nivel relativ redus şi nu se presupune o creştere în viitorul apropiat.

În ceea ce priveşte construcţia de imobile noi în Austria, din 2001 până în 2004 numărul acestora s-a redus la 40 mii de unităţi, (de la cca. 66 de mii în anii nouăzeci). Această piaţă încă nu şi-a revenit, chiar dacă numărul de unităţi noi construite a ajuns în 2011 la 43 150.

Dacă doriţi să achiziţionaţi o proprietate imobiliară în Austria, fie în Alpi sau în orice oraş austriac, nu ezitaţi să apelaţi la serviciile noastre de consultanţă.

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:

Hot tips | Avem pentru Dvs. Pregătit peste 6000 de imobiliare din toată lumea Ofertă completă

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: