Guvernul italian introduce un TVA mai mare pentru achiziţiile imobiliare

Guvernul italian al lui Mario Monti a decis să susţină economia italiană în regres. Însă măsura luată de guvern va avea un impact major asupra persoanelor care doresc să achiziţioneze un imobil în această ţară însorită. Din luna octombrie a acestui an TVA-ul se va majora de la 10 la 12 % pentru achiziţionarea de proprietăţi imobiliare de la dezvoltatori. Diferenţa va trebui să fie plătită complet de cumpărător.

În practică, înseamnă că până la sfârşitul lui septembrie, pentru un imobil în valoare de 400 mii euro TVA-ul va fi de 40 mii euro, iar de la începutul lui octombrie cumpărătorii vor trebui să plătească suplimentar alte două procente, adică alţi opt mii de euro.

În prezent sunt în Italia o mulţime de investitori care aşteaptă la încheierea tranzacţiilor cu dezvoltatorii. În acelaşi timp, multe dintre aceste tranzacţii au fost iniţiate cu ani în urmă, întârziind datorită problemelor financiare ale uneia dintre părţi. Dacă investitorii încă mai sunt interesaţi de aceste imobile, ar trebui să definitiveze cât mai urgent aceste afaceri, până la sfârşitul lui septembrie, pentru a evita plata celor două procente suplimentare la TVA.

Acest lucru ar trebui luat în considerare şi de cei care optează pentru finanţarea investiţiilor prin bănci, deoarece cu siguranţă vor avea nevoie de câteva luni în plus.

Cei care nu au semnat încă pre-contractul, la negocierile cu dezvoltatorii ar trebui să ţină cont şi de majorarea TVA-ului. Există posibilitatea ca această sumă să fie distribuită uniform între ambele părţi, sau poate fi negociată o reducere a preţului iniţial al imobilului, ceea ce de multe ori se acceptă.

În cazul în care contractul este în derulare, dar achiziţia propriu-zisă nu a fost legalizată la notar, se recomandă să se atragă atenţia dezvoltatorului asupra faptului că în caz de întârzieri care ar duce la plata unui TVA mai mare, acesta trebuie acoperite de investitor.

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:

Hot tips | Avem pentru Dvs. Pregătit peste 6000 de imobiliare din toată lumea Ofertă completă

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: